Liedjes

De teksten van mijn liedjes gaan over types mensen, bepaalde mensen en situaties die voor iedereen herkenbaar zijn. Soms ook over meer persoonlijke zaken. In het dagelijkse leven vind ik genoeg inspiratie. Ooit adviseerde iemand mij om eens bij mezelf na te gaan hoe ik reageer op men-
sen en situaties. In ieder geval door er met soms milde ironie en wat humor maar ook serieus gestemd en beschouwend teksten over te schrijven.

Na jarenlang mijn muziek op allerlei manieren te hebben opge- nomen, gebruik ik de laatste tijd weer de eenvoud van een vier-sporen recorder. Daarvoor gebruik ik dan wel een laptop met het geluidsbewerkingsprogramma Audacity, maar ik blijf daarin de eenvoud vasthouden.

Ik probeer als het ware terug te gaan naar de manier van opne-
men, zoals ik dat had kunnen doen op mijn zolderkamertje hal- verwege de jaren zeventig. Met een gitaar, zang, een keyboard dat ik in een kringloopwinkel voor 25 euro kocht en soms met een mondharmonica.

Eerst leg ik met gitaar en zang in één keer het hele liedje vast op één monospoor. Daarna voeg ik op het tweede spoor met één of hooguit twee instrumenten uit mijn keyboard of een mondhar-
monica de melodieën toe. Dan neem ik met de losse drumgelui-
den van het keyboard handmatig op het laatste spoor het ritme op. Tot slot mix ik de drie of vier monosporen tot het eindresul-
taat op één monospoor.


De sporen van ‘Mannetje’ in Audacity.